12. July. 2024
Saveti

Zimske muke: Kako odlediti šoferku bez oštećenja brisača?

Proteklih dana i nedelja temperatura se drži konstantno oko nule, dok je u ranim jutarnjim časovima i za nekoliko podeoka u minusu. Naravno, sve to utiče da se tokom noći na staklima uhvati led, koji mora da se ukloni pre polaska na put.

Međutim, brojni vozači žele da što pre uklone ledene naslage sa šoferšajbne, pa momentalno počnu da uz pomoć zimske tečnosti za šoferku brisačima skidaju led sa prednjeg vetrobranskog stakla. Ovo je vrlo loša taktika, tačnije najgora moguća, pošto tako mogu da se oštete metlice brisača. Podsetimo, njihova zamena usled oštećenja gumica zna da bude prilično skupa, pa valja obratiti posebnu pažnju.

Veliki broj automobila ima grejače na vetrobranskom staklu, međutim na onim starijim modelima ovaj vid odleđivanja nije moguć, pa bi zato trebalo pokušati na druge načine.

Naravno, tu je tečnost u spreju za odmrzavanje, koja deluje nakon svega desetak sekundi po nanošenju na stakla. Brisači onda sve lako uklone, ali se problem može javiti ukoliko se pre toga brisači slepe za staklo. Tu onda postoji druga caka, pošto neki vozači ostave tokom noći podignute brisače, dok neki stavljaju i navlake na metlice kako ne bi došle u kontakt sa ledom na šoferci. Ovo se može nabaviti u brojnim prodavnicama sa auto-opremom, a nije ni previše skupo.

Pojedini vozači pribegavaju i nekim “kreativnijim” rešenjima za čuvanje brisača, kao što je premazivanje gumica alkoholom. Ovako brisači zaista mogu da ostanu odvojeni od staklene površine, ali se na duži rok to ne isplati, pošto se gumice vremenom oštećuju.