26. September. 2023
Vesti

Za velike igrače: Ovo je “osvežena” E klasa!

Modernizovana i osvežena Mercedesova E klasa konačno je predstavljena u novom ruhu milionima širom sveta. Sa preko 1,2 miliona prodatih primeraka (limuzine i karavana) poslednje E klase iz 2016. godine, došlo je vreme i za neke promene.

Za početak valja istaći neke bitnije promene u dizajnu automobila. Serijski paket opreme biće “Avantgarde”, a na njemu će Mercedes E klase imati drugačiju masku spreda sa uključenom trokrakom zvezdom kompanije, dok će onaj sportski AMG paket imati zaista naglašene branike i pragove, kao i spuštenu karoseriju. Serijski se sada nude i LED svetlosne grupe, a uz doplatu je moguća ugradnja MultiBeam LED tehnologije. Pozadi je takođe izmenjen oblik svetlosnih grupa sa promenjenim branikom i difuzorom, koji malo više vuku na onaj konvencionalniji dizajn, za razliku od rešenja koja su primenjena spreda.

U unutrašnjosti su dizajneri rešili da primene drugačije kombinacije boja, ali i da sedišta i kontrolnu tablu naprave od kvalitetnijih materijala sa boljom obradom. Kožni volan sa funkcijama dolazi u tri različite varijante, i to samo od kože, u kombinaciji kože i drveta, ali i u sportskoj verziji. MBUX multimedijalni sistem na kontrolnoj tabli od sada će biti serijski ugrađivan, a više u ponudi nema analognih brzinomera i pokazivača stanja. Infotainment displej više nema dugmiće, ili tastere, već je nalik na A klasu, dobio tzv. “trackpad”.

Pogon je takođe veoma impresivan, pa će čak sedam drugačijih modela stizati kao “plug-in” hibridna verzija. Kod benzinskih motora broj konjskih snaga kreće se od 156 KS do 362 KS, dok se kod dizelaša ta skala proteže od 158 do 325 KS. 

Prve isporuke novim vlasnicima zakazane su za leto, ali je tačna cena nove E klase i dalje ostala nepoznanica. Ipak. očekuje se da će se kretati u okvirima prethodne E klase. Valja naglasiti da će ovaj osveženi model po prvi put u ponudi imati rednog šestocilindraša (M256) sa integralnim starter-generatorom, dodatnih 15 kW snage i 180 Nm.