08. May. 2021
Vesti

Volvo se sprema za velike stvari – stižu dva nova modela!

Volvo sprema da u bliskoj budućnosti izbaci na tržište dva nova SUV/krosover modela koji će značajno obogatiti ponudu istaknutog švedskog proizvođača. U pitanju su modeli sa oznakama C40 i XC100 – prvi je, navodno, predviđen kao stilizovana kupe verzija modela XC 40 i trebalo bi da gađa mlađe kupce, dok bi XC 100 bio pravi luksuzni SUV koji bi zauzeo vodeće mesto u ponudi po kvalitetu, jačini motora, ali i ceni. 

Model XC 100 trebalo bi da bude razvijan na identičnoj platformi koja se koristi i u proizvodnji za XC 90, a verovatno bi delili i većinu komponenti u izgradnji. Sve to trebalo bi da omogući kompaniji Volvo maksimalnu uštedu, a procenjuje se da će XC 100 biti za više od 15 centimetara duži i za oko desetak centimetara širi od modela XC 90. U zavisnosti od želja kupaca, u ovom vozilu će biti dostupan i treći red sedišta.

Volvo će sa ovim novim automobilom da se upusti u trku za naklonost kupaca u klasi koju čine BMW X7, ili Mercedes GLS, dok na pojedinim internet stranicama i specijalizovanim forumima ovaj automobil opisuju kao savršenu kombinaciju Volva XC 90, Land Rovera i Rolls-Royce Cullinana! Njegova premijera se očekuje početkom 2023. godine,

Srećom po poštovaoce i ljubitelje brenda Volvo, model C 40 je zakazan za drugu polovinu 2021. godine. Ovaj model će biti usko profilisan za određenu grupu kupaca, a grube procene kompanije navode brojku od 8.000 prodatih vozila godišnje kao zadovoljavajuću i realnu projekciju. C 40 bi trebalo da ima nešto nagnutiju zadnju liniju krova, drugačiji dizajn zadnjih svetala i gepeka, dok bi prednji gril bio preuzet sa modela Volvo XC 40 Recharge P8. I model C 40 bi trebalo da ide na električni pogon. 

Dva pomenuta modela kompanije Volvo samo su deo sveobuhvatne elektrifikacije planirane za sva vozila švedskog brenda, pošto će ubuduće svi modeli imati i hibridnu i električnu verziju.