23. May. 2022
Vesti

Važne vesti pred Ženevu: Hyundai prikazao novi i30

Hyundai je rešio da zvanično predstavi izgled nove generacije modela i30 u fejslift izdanju pre zvaničnog početka sajma u Ženevi.

U pitanju su tri verzije modela i30 i to u hečbek, fastbek i karavan izdanju. Po prvi put je na jednom modelu Hyundaija sa dužom karoserijom primenjen i više sportski N line trim, što izgleda prilično atraktivno.

Glavna ideja Hyundaija, barem što se dizajna karoserije tiče, jeste uvođenje znatno oštrijih linija sa proširenim LED svetlima, a i prednji gril je primetno proširen. Promer točkova sada se kreće od 16 do 18 inča, a pozadi je došlo do određenih modifikacija sa zadnjom svetlosnom grupom, ali i naglašenijim branicima. 

U unutrašnjosti su promene nešto teže uočljive i primetićete ih tek posle nekoliko trenutaka zagledanja, a najpre upada u oči drugačija boja – u pitanju su različite nijanse braon i sive boje koje su na raspolaganju. Sedišta mogu imati platnene i kožne presvlake, ali mogu da po želji kupca budu kombinacija tkanine i kože. Najbitnija novina jeste nova instrument tabla sa 10.25-inčnim displejom za multimediju koji su integrisani sa Android Auto i Apple Car sistemima. 

Novi Hyundai i30 je proširio i paket sigurnosne opreme, pa je pridodata opcija za održavanje vozila unutar trake, kočenje u slučaju nužde, držanje rastojanja od drugih vozila i spreda i pozadi, kao i detektor za mrtve uglove.

Pod haubom se nalazi 1.0-litarski motor sa tri cilindra, 118 KS i 172 Nm obrtnog momenta. Uz njega može i ne mora da dođe podrška u vidu 48-voltne blage hibridne mreže. Vozači će moći i da se odluče za manuelni šestostepeni prenos brzina, ali i za automatski sedmostepeni menjač sa dvostrukim kvačilom. Motorizacija je dopunjena sa jačim 1.5-litarskim benzinskim motorom, dok će ljubitelji dizela moći da izaberu 1.6-litarski pogon.