27. November. 2021
Vesti

Uživajte u prizoru: Pred vama je novi Golf GTI

Novi Golf GTI osme generacije je predstavljen na zvaničnoj internet stranici uoči promocije u Ženevi na radost svih ljubitelja Volkswagena, ali i četvrotočkaša uopšte.

Nakon promocije novog Golfa osme generacije krajem prošle godine, svi su se pitali kakva će biti njegova GTI verzija – mesta za maštanje više nema, sada su pred vama fotografije i svi bitni podaci. GTI osme generacije imaće ugrađen provereni “EA888” 2.0-litarski motor sa četiri cilindra i turbopunjačem i prenosiće snagu na prednju osovinu.

Za razliku od prethodne sedme generacije Golfa GTI, ova nova će imati veći broj konjskih snaga (242 KS u odnosu na pređašnjih 228), zatim 370 Nm obrtnog momenta, ali i unapređeni i jači kočioni sistem. Kako bi se zadržao autentičan stil i adrenalin u vožnji, Golf će i dalje dolaziti sa automatskim šestostepenim menjačem, ali će u ponudi biti i sedmostepeni automatik sa dvostrukim kvačilom.

GTI je izgrađen na dobro poznatoj MQB platformi koju koristi i “običan” Golf 8 sa MacPherson amortizerima napred i multi-link vešanjem pozadi. Dostupni su adaptivno ogibljenje, kontrola električnog zaključavanja diferencijala za maksimalnu udobnost i prilikom agilnije i brže vožnje. 

GTI će biti predvodnik u novoj klasi GT vozila Golfa, koju će kompletirati dizelaš GTD, ali i hibridni GTE, za koga u VW-u računaju da će učestvovati sa oko 15 procenata u ukupnoj prodaji. Očekuje se da će cena za novi GTI da se kreće od 33-34.000 evra na tržištu EU, a u planu je i dodatno “tjuniranje” modela kako bi se došlo do čak 296 raspoloživih konjskih snaga. Vreme sprinta od nule do stotke trebalo bi da traje ispod šest sekundi, a maksimalna brzina će biti do 250 km/h.