05. December. 2023
Vesti

Toyota predstavila RAV 4 plug-in hibrid

Toyota je zvanično predstavila novi hibridni “plug-in” RAV 4, koji će sa 302 konjske snage i 61 kilometar autonomije uz pomoć električnih motora, biti najsnažniji i najštedljiviji RAV 4 ikada napravljen. Njegove prve isporuke počeće, bar prema najavama proizvođača, u drugoj polovini ove godine.

Ovaj RAV 4 će biti pogonjen 2.5-litarskim Atkinson Cycle motorom, litijum-jonskom baterijom uz dva električna motora na prednjoj i zadnjoj osovini. Uz pomoć 302 konjske snage Toyota RAV 4 stiže do stotke za 6,2 sekunde po fabričkim navedenim specifikacijama. 

Slično kao i običan hibridni model, i RAV 4 plug-in će imati pogon na sva četiri točka, sa klasičnim motorom na unutrašnje sagorevanje, ali i dva manja električna motora, od kojih jedan prenosi snagu na prednjoj osovini, a drugi na zadnjem delu. Za ovaj model je moguć i sistem rekuperacije energije prilikom kočenja, a prelazak na električni pogon vozač će moći da odabere uz  pomoć posebnih zakrilaca na volanu.

Stilski će Toyota RAV 4 plug-in hibrid ličiti na prethodne modele, ali uz neke primetne dizajnerske modifikacije. “Obuću” mu čine točkovi od 19 cola, dok je unutar kabine moguće grejanje prednjih i zadnjih sedišta, automatsko otvaranje prtljažnika, panoramski krov, head-up displej, kao i ekran od 9 inča koji je kompatibilan sa AppleCar i Android Auto sistemima.

RAV 4 plug-in hibrid je opremljen i brojnim sistemima za pomoć vozaču u vožnji, pa se tako na raspolaganju nalazi sistem za držanje unutar trake sa ispravljanjem volana, automatsko podešavanje dugih i kratkih svetala, adaptivni tempomat, kočenje u slučaju nužde, kao i prepoznavanje saobraćajnih znakova.