23. May. 2022
Vesti

Spremna nova Toyota GR Supra za evropsko tržište!

Toyota je spremila novi model supersportskog automobila GR Supra sa 2.0-litarskim rednim četvorocilindričnim motorom i 258 konjskih snaga za evropsko tržište!

Novi 2.0-litarski motor sa turbopunjačem u Supri je preuzet iz fabrike BMW, a ovaj pogon razvija 258 KS i 295 Nm obrtnog momenta preko zadnjih točkova uz pomoć automatskog ZF menjača. Prilikom vožnje ova Supra emituje između 156 i 172 g/km CO2.

Podsetimo, Toyota od ranije u svojoj gami sportskih vozila poseduje Supru sa 3.0-litarskim motorom, ali uprkos nedostatku konjskih snaga nova GR Supra sa 2.0-litarskim motorom ostvaruje gotovo iste performanse – od nule do stotke stiže za 5,2 sekundi, što je za 0,8 desetih delova sporije od gorepomenutog modela sa jačom motornom jedinicom.  Maksimalna brzina mu je određena na 240 km/h, što je identično kao kod modela BMW Z4, sa kojim deli isti motor pod haubom. 

Novi motor je, tvrde u sedištu fabrike, mnogo kompaktniji nego  kod prethodne Supre, a ujedno je i za čitavih 100 kilograma lakši! To znači da se ovaj agregat može pomeriti više ka sredini postroja u kolima, što doprinosi boljem upravljanju u vožnji i inerciji u krivinama. 

Nova 2.0-litarska GR Supra “stoji” na točkovima  od 18 coli, unutra se nalaze sportska sedišta presvučena alkantarom uz bočnu podršku, centralni displej je veličine 8.8 inča i osetljiv je na dodir, dok se u startnom paketu opreme nalaze i sistemi za hitno kočenje, držanje vozila unutar trake, kao i prepoznavanje pešaka na putu. 

Po želji kupac može da doplati i za navigacioni sistem, dodatne sisteme bezbednosti, sportski aktivni diferencijal i adaptivno vešanje.

Nova Toyota GR Supra će se naći tokom marta u prodaji na evropskom kontinentu, a tačan cenovnik će biti saopšten već narednih nedelja.