19. August. 2022
Vesti

Škoda Superb Scout – turista i avanturista

Nova Škoda Superb Scout, poslednje vozilo iz game karavana češkog brenda, na prvi pogled deluje kao komforan porodični automobil, ali se u njemu krije veoma jaka mašina koju odlikuje visok stepen fleksibilnosti.

Ovaj Superb je dobio drugačiju prednju masku i branike, kao i manje, ali i elegantnije prednje LED farove. Nazad je takođe modifikovan dizajn svetlosne grupe, a umesto običnog znaka Škode, sada stoji njen natpis, po uzoru na model Scala, na kojoj se najpre pojavilo ovakvo rešenje. Što se unutrašnjosti tiče, promene su neznatne, ali ipak važne – motor se startuje pritiskom na dugme, umesto ključa, upotrebljeni su čvršći materijali za instrument tablu, a sedišta imaju drugačije presvlake.

Superb Scout je karavanska varijanta koju odlikuje nešto veća udaljenost karoserije od tla, a primetni su i pojedini dodaci na limariji koji su preuzeti sa SUV modela Kamiq i Karoq.

Što se pogona tiče, Scout neće praviti nikakve kompromise, pošto će svi modeli nuditi sa pogonom na svim točkovima i najsnažnijim motorima u ponudi. Dizelski 2.0 TDI motor će isporučivati 190 konjskih snaga i obrtni momenat od 400 Nm, dok će benzinac 2.0 TSI imati snagu od resprektabilnih 272 KS i obrtni momenat od 350 Nm. Kod obe varijante će se snaga na svim točkovima prenositi preko sedmostepenog DSG menjača, a tu je i start/stop tehnologija i dodatni “off-road” režim vožnje u izborniku menija.

Standarni paket opreme podrazumeva još ojačanu karoseriju, aliminijumske naplatke od 18 inča, dodatnih 15 milimetara klirensa i jedinstven “Scout” izgled enterijera, dok je uz doplatu dostupna i Matrix LED tehnologija. Škoda je najavila da će za ovaj model biti dostupna i nova narandžasta boja (vidi slike). Adaptivni tempomat je novina vredna pohvale za Škodu Superb Scout u kome se vozilo prilagođava brzini ostalih vozila u saobraćaju, ali i znakovima za ograničenje brzine.