26. September. 2023
Vesti

Renault, Nissan i Mitsubishi postigli novi dogovor o partnerstvu

Kompanije Renault, Nissan i Mitsubishi postigle su novi dogovor o saradnji koji predviđa uvođenje novih tehnologija, smanjenje emisija CO2 i različite strategije namenjenje različitim geografskim područjima.

Saradnja triju brendova je u poslednje vreme bila veoma narušena, naročito nakon hapšenja glavnog čoveka ove alijanse Karlosa Gosna zbog optužbi za finansijske malverzacije. Gosn je navodno planirao kompletno udruživanje Renaulta i Nissana, ali je pre toga uhapšen u Japanu i izbačen odlukom upravnog odbora sa svih rukovodećih pozicija u kompaniji.

Predsednik ove alijanse tri brenda Žan-Dominik Senar izjavio je da je dogovor različit model tesnije saradnje, bez potrebe za potpunim spajanjem firmi. Prema novom planu dogovorene su različite inicijative koje će povećati efikasnost alijanse, ali koje utvrđuju nepobitnu nezavisnost Renaulta, Nissana i Mitsubishija. Glavna tačka nove strategije jeste raspodela na geografska područja, prema kojoj će svaka od tri kompanije imati svoje glavno polje delovanja. Tako će Renault imati najveću zastupljenost u Evropi, Nissan će nastojati da proširi posao na kineskom tržištu, dok će Mitsubishi najviše da se fokusira na region jugoistočne Azije,

Alijansa će u budućnosti nastojati da razvije nove platforme na kojima će se graditi budući modeli vozila, zatim novu tehnologiju za multimediju, kao i različite pogone. Treća važna tačka strategije predviđa redukciju štetnih gasova iz vozila, prema kojoj bi se ispoštovali novi propisi Evropske unije.