26. September. 2023
Vesti

Proizvodnja Mercedesove X klase staje u maju

Mercedes-Benz je potvrdio da će proizvodnja “pick-up” modela X klase prestati u maju ove godine zbog slabije globalne potražnje.

X klasa je prvobitno bila planirana kao vozilo koje može da se suprotstavi modelu Ford Ranger, ali će Mercedes dve godine nakon početka proizvodnje u potpunosti obustaviti produkciju. Da nešto ne štima u proizvodnji Mercedesovog terenca moglo se zaključiti još tokom 2019. godine kada su najavljena značajna rezanja troškova za X klasu.

Ovaj model je delio bazu sa Nissan Navarom, a zajedno su se sklapali u fabrici u Barseloni. Čini se da je Mercedesov bord u startu napravio stratešku grešku sa X klasom, pošto je nisu plasirali na tržište Severne Amerike, gde se globalno beleži najveća prodaja “pick-up” vozila.

Mercedes je prodao tek 15.300 novih vozila tokom 2019. godine, dok je Nissan Navara samo u prvoj polovini prethodne godine prodata oko 66.000 puta. X klasa će i dalje biti dostupna kupcima na internet sajtu i zvaničnim prodajnim mestima dokle god bude na lageru.