15. June. 2024
Vesti

Povratak revolucionara: Novi Nissan Juke zvanično u Srbiji

Japanska kompanija Nissan je prvog generacijom modela Juke postavila temelje u klasi kompaktnih krosovera. U međuvremenu, konkurencija je postala brojnija pa je danas reč o klasi koja ima oko 20 predstavnika. To je najbolji motiv za usavršavanje, pa novi Juke na tržište dolazi u atraktivnom izdanju, sa unapređenom ponudom prostora i najsavremenijom tehnologijom. Cene startuju od 17.100 evra.

Premijerno predstavljen na Salonu u Frankfurtu, Nissan Juke je i zvanično dostupan na tržištu Srbije. Prvi utisak je pozitivan, budući da zahvaljujući većim dimenzijama (dužina je 4.210mm), dinamičnom izgledu i dizajnu “plutajućeg krova” Juke i dalje pravi magnet za poglede. U skladu sa tradicijom, novi Juke je zadržao karakteristična prednja svetla koja su sada u standardnoj verziji opremljena LED tehnologijom, a dodata je i nova grafika u obliku slova “Y”.

Unutrašnjost je takođe primetno zrelija i temeljno izmenjena. Verovatno najznačajnija promena odnosi se na ponudu prostora, jer je novi Juke značajno prostraniji – kako za putnike tako i za prtljag. Jezikom brojeva, prostor za noge na zadnjim sedištima povećan je za 5,8 cm, a prostor za glavu za 1,1 cm. Zapremina prtljažnika sada iznosi 422 litra što u praksi znači 20 % više prostora za odlaganje nego u dosadanšnjoj verziji. Mekani na dodir, materijali na instrument tabli, oblogama vrata i prostoru za noge pružaju osećaj višeg kvaliteta koji upotpunjuju sedišta koja siluetom prate formu tela.

Japanci su se ovom prilikom odlučili za samo jedan agregat. Reč je 1,0-litarskom trocilindričnom turbo benzincu sa 117 konjskih snaga, koji je standardno dostupan sa šestostepenim manuelnim menjačem, odnosno DCT automatikom sa sedam stepeni prenosa i dvostrukim kvačilom. Kao što smo pomenuli, Nissan Juke košta od 17.100 evra u početnom paketu Visia opreme. Za naredni paket Acenta potrebno je izdvojiti 18.600 evra, dok će top ponudu predstavljati Nissan Juke N-Design sa DCT transmisijom, koji će na tržištu Srbije koštati 23.840 evra.