26. September. 2023
Vesti

Počela prodaja BMW Alpine 3, a cena je zaista paprena!

Pojedina evropska tržišta zvanično su započela prodaju modela BMW Alpine 3 koji je napravljen po uzoru na BMW serije 3 G20. Ipak, ljudi koji se odluče za kupovinu ove moćne mašina moraće da izdvoje zaista puno para, pošto cena za limuzinu startuje od 81.250 evra, dok je karavan čak i nešto skuplji – od 83.050 evra.

Sigurno se pitate šta možete da očekujete ukoliko nekim slučajem rešite da isfinansirate kupovinu ovog unapređenog BMW-a. Pa, aduta svakako ima i nije ih malo – krenimo od 3.0-litarskog twin turbo benzinskog motora sa 462 konjske snage i 700 Nm obrtnog momenta. Sve to upareno je sa automatskim ZF menjačem sa osam stepeni prenosa, koji je dodatno unapređen u fabrici Alpina. Dakle, smemo da konstatujemo da u ovom pogledu zaista teško da može bolje.

Za ljubitelje brojki i performansi imamo podatke da BMW Alpine 3 od nule do stotke stiže za 3,8 sekundi, a do 200 km/h za 13,4. Karavan je za desetinku sporiji (svaka čast preciznim Nemcima), dok do 200 na skali dolazi za pola sekunde kasnije od limuzine. Maksimalna brzina je gravirana na 303 km/h, dok je kod karavana maksimalna vrednost ravno 300 km/h! Podrazumeva se da oba modela imaju xDrive pogon na svim točkovima. 

Adaptivno ogibljenje je prisutno, kao i vrlo jake kočnice sa prednjim diskovima od 395 mm i četvoroklipnim čeljustima. Uz doplatu se dobijaju i atraktivni sportski naplatci od 20 cola, dok je dostupan i veliki broj metalik boja, od kojih se nama ona smaragdno zelena iz kataloga nekako najviše sviđa…

Cena od 80-ak hiljada evra se sada čini opravdanom… Teško da se može dostići viši nivo snage motora, stabilnosti i komfora na jednom mestu od ovoga iz BMW Alpine 3.