19. May. 2024
Vesti

Odložena promocija sledećeg VW električara: ID 4 stiže tek na leto

Iako je prvobitno bilo planirano da sledeći model iz ID linije Volkswagena, pod nazivom ID 4 bude predstavljen na sajmu u Njujorku u aprilu, ovaj rok je produžen do leta. Najverovatnija lokacija za predstavljanje publici biće sajam u Detroitu, koji se održava u junu. 

Novi električni ID model, koji se rangira negde između krosovera i SUV-a, zamišljen je kao važan član ovog brenda i produžetak uspešne priče koja je započela lansiranjem električnog hečbeka ID 3 prošle godine. Planirane su dve verzije ovog automobila – jedan standardni model i drugi više nalik na SUV kupe, koji bi nosili nazive ID 4 i ID 5. SUV verzija bi trebalo da po većini stvari liči na koncept ID Crozz sa konvencionalnom linijom krova i zadnjim branikom, ali i da dobije tradicionalniji oblik zadnjih vrata za razliku od rešenja koja smo videli u prvoj fazi razvijanja koncepta.

Novi modeli Volkswagena ID 4 i ID 5 biće pravljeni u Evropi, SAD i Kini, a ovi modeli bi trebalo da budu predvodnici nove električne ofanzive “vagena”, koji planira da u 2020. godini proda oko 100.000 električnih automobila, dok je za kraj 2025. zacrtana magična brojka od jednog miliona!

Pošto će ID 4 po većini stvari ličiti na ID Crozz, onda ćemo da vas podsetimo na neke stvari koje odlikuju ovaj drugi model. ID Crozz je dugačak 4625 mm, širok 1891 i ide 1609 milimetara u visinu, dok je međuosovinski razmak postavljen na 2773 mm. U MEB platformi vozila ugrađena su dva električna motora – po jedan na prednju i zadnju osovinu, kojeg pokreće litijum-jonska baterija od 83 kWh ugrađena u podvozje automobila. U zbiru ova dva motora proizvode 302 konjske snage, i to u odnosu 101 KS napred i 201 KS pozadi. 

Očekuje se da ID 4 poseduje autonomiju od okvirno 500 kilometara, kao i da snaga bude raspodeljena u odnosu 48:52. Maksimalna brzina bi trebalo da bude limitirana na nekih 180 kilometara na sat.