26. September. 2023
Vesti

Novi Mercedes AMG GLA 45 S stiže sa 415 konja!

Novitet iz Mercedesovih redova, Mercedes AMG GLA 45 S, zvanično je otkriven i pre održavanja ženevskog automobilskog sajma u prvoj polovini marta.

Ovaj krosover baziran na platformi standardne A klase dobija identičan 2.0-litarski motor sa turbopunjačem i četiri cilindra kao kod modela A 45 S, koji koristi snagu od čak 415 konja. Automatski menjač sa osam stepeni transmisije i dvostrukim kvačilom ravnomerno raspoređuje snagu na sve točkove, dok će mu kontrola obrtnog momenta na zadnjoj osovini omogućavati lakši ulazak u krivine i ubrzanje.

Što se tiče konkretnih brojki AMG GLA 45 S će do 100 km/h stizati sa pola sekunde sporije od prethodnika A 45 S – njegovo prolazno vreme je 4,4 sekunde. Ovaj GLA “leži” na naprednim MacPherson amortizerima sa 4-link vešanjem pozadi, tu su i kočnice koje “grize” ukupno po šest čeljusti i dolaze u standardnom paketu.

Za što veću raznovrsnost zaduženo je ukupno pet režima vožnje, koji se kreću od Comfort do Race moda sa blagim preupravljanjem u master podešavanjima. Važno je napomenuti da u ponudi nema drift moda, koji se nalazio kod A 45 S.

Sportski stil kod ovog modela je izrazito naznačen kroz 19-colske točkove i zadnji difuzor, LED farove, označene lukove točkova u drugoj boji, dok će opciono moći da se ugradi i masivni zadnji spojler. U kabini se nalazi volan od “nappa” kože, kao i jarkožuti šavovi na sedištima. Kao i kod modela A 45 S, u unutrašnjosti se nalazi displej sa 3D augmentovanih prikazom i navigacijom.

Očekuje se da će prodaja ovog vozila krenuti tokom aprila meseca na evropskom tržištu, a da bi prve isporuke kupci mogli da očekuju tokom juna. Vozilo će u cenovnom rangu ipak biti iznad A klase, sa projektovanom startnom cenom od oko 60.000 evra.