12. July. 2024
Vesti

Nissan se ne predaje: Novi Qashqai i X-Trail od jeseni

Nissan je najavio da će u drugom delu godine izbaciti redizajnirane verzije njhovih top-modela Qashqai i X-Trail, s tim što valja naglasiti kako će Qashqai imati hibridnu i električnu varijantu.

Preliminarne najave kažu da će oba modela ostati na dosadašnjim CMF platformama, a da će plug-in verzija modela Qashqai biti razvijana u saradnji sa Mitsubishijem, koji već ima sličan model pod nazivom Outlander PHEV. Očekuje se da se na tržištu već tokom leta pojavi novi X-Trail, dok bi Qashqai trebalo da ugleda svetlost pozornice tokom septembra.

Važna vest za sve kupce na evropskom kontinentu glasi da će Nissan ubuduće obustaviti prodaju Qashqaija sa dizelskim motorom, pošto je na Starom kontinentu ovo jedna od najprodavanijih SUV verzija među svim modelima. Podsetimo, u Aziji se Nissan sa pogonom na dizel ne prodaje još od 2017. godine.

U unutrašnjosti će oba noviteta izgledati prilično slično, sa primetno unapređenim infotainment sistemom koji vozaču nudi brdo opcija, tu je ekran nalik na tablet. Za sada nemamo puno informacija o dizajnu i motorizaciji na raspolaganju, a jedini snimak koji je dostupan na internetu prikazuje skoro potpuno kamuflirani X-Trail sa prednjim grilom nalik na onaj što ima Juke.

Qashqai i X-Trail su među najstarijim modelima u aktuelnoj gami Nissana, a poslednji put su redizajnirani još 2014. godine, a 2017. je izvršen samo blagi “fejslift”. Ove godine možemo da očekujemo dosta inovacija i promena.