15. June. 2024
Vesti

Mazda bez novih naredne dve godine, nakon toga sledi veliki iskorak!

Japanski proizvođač automobila Mazda najavila je da u naredne dve godine neće izbacivati nove modele na tržišta, a da postojeća vozila u gami neće pretrpeti značajne modifikacije i restilizacije u narednom periodu.

Ipak, početak prvih promena mogao bi da usledi već od marta 2022. godine. Mazda trenutno razvija novu mehaničku platformu za buduća vozila, a ona bi  trebalo da debituje već posle navedenog roka. Pored platforme, Mazda radi i na razvoju novih pogonskih jedinica, pa bi japanski brend mogao da napravi značajan iskorak u segmentu.

O novoj platformi se priča u automobilskim krugovima već neko vreme, a Mazda navodno radi na novim benzincima i dizelašima sa šest cilindara, kao i razvoju blagog hibridnog sistema.

Ukoliko se ove najave obistine, razvoj motora sa šest cilindara i njegovo ubacivanje u serijske modele mogao bi da označi veliku prekretnicu za Mazdu. Sa ovakvim pogonom bi popularni brend srednje klase mogao da se digne na nivo premijum klase i umeša se u tržišnu borbu za kupce rame uz rame sa markama poput Mercedesa, Audija, BMW-a, ili Lexusa. Mazda izgleda želi da odmeri snage sa samim kremom auto-industrije.