19. May. 2024
Saveti

Kružni tok – saveznik i neprijatelj vozača

Evo koja pravila važe za vožnju u kružnom toku

(Photo by Jason Hawkes/Getty Images)

Statistika je pokazala da je kružni tok na velikim bulevarima najbolje rešenje za regulisanje saobraćaja i da se na ovim kružnim pravcima događa manji broj nezgoda nego na mestima sa semaforima. Ipak, vozači često izbegavaju pravce sa velikim kružnim tokovima, a brojni od njih ne znaju ni kako pravilno da se prestroje po trakama i kada da upale pokazivač pravca prilikom izlaska iz toka.

Međutim, pravila nisu posebno komplikovana i ovaj tekst će vam pružiti nekoliko saveta kako da se pravilno uključite i isključite iz kružnog toka.

1. Ako želite da izađete na prvom izlazu, uključite se u prvu desnu (spoljnu) traku i uključite desni pokazivač pravca, iliti žmigavac.

2. Ukoliko izlazite na drugi izlaz, možete voziti obema trakama, ali je važno da iz desne trake, ako ste njome vozili, ulazite u desnu, a iz leve u levu, tj. da uvek pratite nastavak trake kojom ste vozili pre ulaska u kružni tok.

3. E, sad je na rednu malo komplikovanija situacija. Ako izlazite na treći izlaz, potrebno je da uđete u levu, tj. unutrašnju traku, da biste se pošto prođete drugi izlaz, uz uključivanje desnog pokazivača pravca, skrenuli desno i izašli iz kružnog toka, i to takođe i dalje prateći traku u kojoj ste vozili, tj. levu. Postoji i mogućnost prestrojavanja u desnu traku, ali je pri tom obavezno voditi računa o tome da se to uradi bezbedno, bez ugrožavanja svoje i tuđe bezbednosti.

4. Za kraj pravilo o paljenju svetlosne signalizacije na kolma, tačnije žmigavaca. Prilikom ulaska u kružni tok, ukoliko se ne isključujete na prvom izlazu, treba uključiti levi pokazivač pravca. Prilikom izlaska iz kružnog toka potrebno je blagovremeno obavestiti druge učesnike u saobraćaju uključivanjem desnog žmigavca.