23. May. 2022
Vesti

KIA Sorento predstavljena pre sajma u Ženevi!

Član SUV porodice brenda KIA, model Sorento, zvanično je otkriven uoči promocije u Ženevi tokom marta.

Najnovija generacija Sorenta od sada se pravi na novoj platformi sa jasnim promenama na karoseriji, elegantnim enterijerom i novom paletom opcija u infotejnment sistemu. 

Propocije Sorenta su sada izmenjene, pa je ovaj model nešto duži, ali ima i za 35 mm duže međuosovinsko rastojanje što utiče na daleko komfornije putovanje. Najprijatnije iznenađenje zatičemo u kokpitu, koji je urađen u velikoj meri nalik na onaj iz Mercedesa – a od toga teško da može bolje.

Tu je veliki infotejnment ekran osetljiv na dodir u skladnoj kombinaciji sa digitalnim displejom instrument table, dok vazduh struji iz posebno dizajniranih ventila na sredini.

Sa tehničke strane KIA Sorento ima napred “cruise control” sistem koji prilagođava brzina spram uslova u saobraćaju, ali i nagib uglova u krivinama na putu. U ponudi je i sistem pomoći pri parkiranju i isparkiravanju, automatsko kočenje i sistem za detekciju mrtvih uglova sa kamerama na retrovizorima koji sliku projektuju direktno na komandnu tablu.

Novi Sorento će biti dostupan u prodaji sa 2.2-litarski dizel motorom od 199 KS, ali i kao 1.6-litarski benzinski hibrid koji uz pomoć električnog motora od 59 konjskih snaga i baterije od 1,5 kWh kombinovano daje 227 konjskih snaga. Ubrzo nakon toga kupcima će biti dostupna “plug-in” hibridna varijanta sa 261 KS. Moći će da se bira i između modela sa pogonom na prednjim, ili na sva četiri točka, osim za hibride koji će dolaziti kao 4×4.