23. September. 2020
Video

Alfa Romeo Racing slavi hiljaditi Gran-pri u istoriji F1

Alfa Romeo, pobednik prvog turnira Gran-pri i prvog šampionata u istoriji Formule 1, napravio je omaž najvažnijem takmičenju u oblasti auto-sporta, koje ima milione posvećenih ljubitelja širom sveta. Hiljadita trka održana je 14. aprila ove godine u Kini.

Duga i uzbudljiva istorija Formule 1 počela je 1950. godine, kada je ovaj sport postao svetski fenomen, nakon što je prvi put održano Svetsko prvenstvo u Formuli 1, koje se uvek skoro isključivo održavalo na evropskim stazama. Prva trka održana je na krivinama Silverstouna, tradicionalne lokacije Gran-pri trke Velike Britanije, koja je i danas jedna od važnih staza šampionata. Bilo je to 13. maja pre 69 godina. Od tada, automobilski svet promenio se iz korena. Samo dva elementa ostala su ista. Entuzijazam publike i automobili Alfa Romeo na startu prve i hiljadite Gran-pri trke.

Trkački tim Alfa Romeo predstavio je četiri modela 158 s jednim sedištem, koje su vozili Đuzepe Nino Farina, Huan Manuel Fanđo, Luiđi Fađioli i Reg Parnel, od kojih je poslednji predstavljao znak poštovanja prema zemlji domaćinu. Automobili su osvojili prva četiri mesta u kvalifikacijama i zauzeli ceo prvi red na startu.

Od tada, sportska legenda brenda Alfa Romeo sačinjena je od serija pobeda i osvajanja jednog od prva tri mesta na mnogim međunarodnim šampionatima, uključujući i Formulu 1. U prethodne dve sezone, znak „biscione“ vratio se na svetske staze. Nakon stalnog napredovanja i osvojenog osmog mesta u prošloj sezoni, novi tim Alfa Romeo Racing nastaviće da u sam vrh automobilističkih takmičenja donosi tradiciju tehničke izvrsnosti i italijanskog stila. Tim Alfa Romeo Racing na staze šalje Antonija Đovinacija, osam godina nakon što se jedan italijanski vozač poslednji put redovno pojavljivao za volanom Formule 1, i svetskog šampiona iz 2007. godine Kimija Raikonena, koji je osvojio poene u prve dve trke. Tako se nastavlja legenda Quadrifoglio (amblem u obliku zelene deteline koji još od 1923. godine krasi najuspešnije modele Alfa Romea).

Leave a Reply