19. May. 2024
Vesti

Geely predstavio model koji štiti putnike od korona virusa

Kineska auto kompanija Geely, koja u svom vlasništvu ima marke Volvo i Lotus, obavezala se da će u narednom periodu utrošiti preko 53 miliona dolara na zaštitu od širenja korona virusa. U tu svrhu predstavljeno je i prvo vozilo, Geely Icon, koje će biti opremljeno najnaprednijim sistemom za filitriranje vazduha u kabini i zaštiti od virusa i bakterija.

U pitanju je novi inteligentni sistem za prečišćavanje vazduha unutar kabine vozila koji poseduje sertifikat N95. Ovaj sistem će raditi zajedno sa klima-uređajem u vozilu Geely Icon. Po standardima N95 ovaj sistem trebalo bi da blokira oko 95 procenata veoma malih čestica da dospeju u kabinu, čak i do veličine od 0,3 mikrona. Nažalost, čestice korona virusa umeju da budu čak i manje, što znači da stepen sigurnosti neće iznositi čitavih 100 procenata.

Model Geely Icon premijerno je prikazan u formi koncepta na sajmu automobila u Pekingu 2018. godine, a u ponudi će biti benzinska i hibridna varijanta. Ovaj model odlikuju i tehnološki vrlo napredni sistemi za asisteniju u vožnji, a moguće je i autonomno upravljanje unutar trake. Geely Icon je opremljen sa pet HD kamera i 12 ultrazvučnih radara, koji omogućavaju prepoznavanje pešaka, automatsko parkiranje i kočenje u slučaju nužde. 

Podsetimo, u Kini je zasada registrovano najviše obolelih pacijenata od korona virusa, ali je njihov broj u opadanju poslednjih nedelja, dok se, nasuprot tome, beleži sve veći broj slučajeva na evropskom kontinentu.