15. June. 2024
Vesti

Fiat prati trendove: “Fića” postaje električar

Novi električni Fiat 500e zvanično će se predstaviti na tržištu, a iz redova italijanskog proizvođača najavljuju da nova verzija na električni pogon neće biti zamena ni za jedan model iz game, pošto će Fiat 500 sa konvencionalnim pogonom i dalje da se pravi u postrojenju u Poljskoj.

Novi, dugo najavljivani, Fiat 500 proizvodiće se na matičnom tržištu, tačnije u Italiji. Čuveni model 500, od milošte zvan i “Fića”, imaće nešto drugačiji oblik karoserije. On dobija nove LED farove sa drugačijom maskom, na kojoj će, umesto dosadašnjeg znaka Fiata, stajati samo broj 500. Ovaj električni model postaće i zaobljeniji, a zadnja svetlosna grupa će formirati motiv slova E, kako bi se podsećalo na njegovu novu vrstu pogona.

U njemu će se nalaziti jedan električni motor snage 42 kWh, koji će razvijati ukupno 118 konjskih snaga. Ubrzanje od nule do sto trebalo bi potraje tek 9 sekundi, a maksimalna brzina će iznositi 150 km/h. 

Autonomija bi prema relevantnom WLTP standardu trebalo da iznosi 320 kilometara, a baterija će se puniti do 80 odsto kapaciteta za 35 minuta na punjaču snage 85 kW. Na standardnoj utičnici kod kuće punjenje do vrha kapaciteta trajalo bi do 14 sati. Kupcima će biti dostupne verzije sa platnenim, ali i običnim limenim krovom, a prva tura ovog vozila ograničena je na 500 primeraka i koštaće 37.500 evra.