26. September. 2023
Video

Električna budućnost Škode

Škoda je za Ženevu spremila prve nacrte Škoda Vision iV „električara“

Na ovogodišnjem Sajmu automobila u Ženevi (od 5. do 17. marta) − češki proizvođač predstaviće sledeći korak u smeru elektromobilnosti concept studijom Škoda Vision iV. Skicama dizajna Škoda budi znatiželju za svojim prvim modelom koji se zasniva na modularnoj električnoj platformi (MEB). Ovaj crossover coupe s četvoro vrata fascinira i emotivnim dizajnom.

Škoda Vision iV kombinuje sportski oblikovanu karoseriju i aerodinamički optimizovane točkove od 22“ s naglašenim blatobranima i produženom linijom krova, tipičnom za coupe modele. Karakteristična tornado linija spaja prednji i zadnji deo vozila, stavljajući naglasak na vrata bez ručica. Umesto klasičnih retrovizora koriste se kamere s kućištima neobičnog oblika, koja podsećaju na ajkulina peraja. Prednji deo krasi prepoznatljiva Škodina rešetka hladnjaka s vertikalnim rebrima i kristalnom strukturom. Horizontalna svetlosna traka u gornjem delu rešetke i zapanjujuće veliki otvor za vazduh u prednjem delu naglašavaju sportski izgled vozila. Moćna zadnja strana ima aerodinamičke ivice spojlera i LED zadnja svetla kristalnog dizajna. Oni oslikavaju tipičan oblik Škodinih svetala u obliku slova C, te naglašavaju širinu automobila u kombinaciji sa svetlosnom trakom iznad zadnjeg difuzora.

U naredne četiri godine, Škoda će investirati oko dve milijarde evra u alternativne pogonske sisteme i nove usluge mobilnosti, a takođe će predstaviti više od deset električnih modela do kraja 2020. godine.