26. September. 2023
Vesti

Da li će Mercedes ugasiti S i G klasu?

Novi propisi Evropske unije o količini emisije štetnih gasova, buke motora i njegovih standarda uticaće na gotovo sve automobilske proizvođače. Čelni ljudi Mercedesa već su najavili određene promene u skorijoj budućnosti, a te promene mogle bi značajno da smanje gamu brenda iz Štutgarta.

Ulaganja u elektrifikaciju postojećih modela zahtevaju pozamašna novčana sredstva, a rešenje je ili konglomeracija velikih grupacija (spajanje PSA i FCA grupe), ili rezanje troškova unutar fabrike i odstranjivanje pojedinih vrsta modela iz ponude.

Mercedes kao veliki i prepoznatljiv, slobodno rečeno i samodovoljan brend, opredeliće se za drugu opciju pa će smanjiti broj automobila u ponudi, jačinu motora, ali i veličinu platforme. Šef istraživanja i razvoja Mercedes-Benza Markus Šefer je i sam sve potvrdio. “Trenutno razmatramo kako bi mogao da izgleda naš asortiman, pošto smo najavili veliki broj novih vozila na električni pogon. Definitivno ćemo biti prinuđeni da ugasimo određene modele, ali i da izmenimo pogonske sisteme, platforme i pojedine delove.”

Iako Šefer nije naveo konkretno o kojim modelima je reč, poznatno je da zasebnu platformu koriste modeli Mercedesa iz S i G klase, pa je jasno da će oni biti prvi na udaru. Zbog smanjene potražnje u maju se gasi X klasa, “pick-up” varijanta Mercedesa.

Kada je reč o budućoj tehnologiji motora, sve će zavisiti od nametnutih standarda u Euro 7 klasi.  Takođe se očekuje da će Mercedes ubuduće koristiti identičnu platformu za veliki broj vozila i da u ovom pogledu neće biti previše prostora za kreacije.