24. October. 2021
Vesti

Čista petica za trojku: Ovo je novi Audi A3

Novi Audijev A3 deluje suvereno i mora se priznati da je unapređen u svakom pogledu.

Do sada smo mogli da ga vidimo samo sa kamuflažom, ali sada je novi Audi A3 u potpunosti “ogoljen” i premijerno prikazan znatiželjnoj publici širom sveta. U dana kada nas je zapljusnuo pravi talas noviteta, Audi je ponosno otkrio popularni model A3.

Nova generacija A3 ostavlja pravi sportski utisak sa dizajnom karoserije koja je više “uglasta” i zasečena, a tu je i poboljšana tehnologija. Sveukupna silueta možda na prvu loptu deluje slično prethodnim modelima, ali na sebi ima dosta jedinstvenih ukrasa i detalja koji otkrivanju razlike. 

Ovo se najviše odnosi na svetla i usisnike koji imaju smeliji izgled i oblik, davajući neki agresivniji izgled Audiju. Sa strane je A3 pomalo “izgužvan” što ostavlja vizuelni utisak širih lukova i sajtni iznad točkova, dok su stop svetla uža, a difuzor ravniji. 

Enterijer može da se podiči tehnologijom koja je za jedan stepenik ispred odlazeće generacije modela A3. Na sredini je displej od 10.1 inča osetljiv na dodir u sklopu standardnog paketa, preuzet iz nekih većih Audijevih modela, a digitalna instrumentacija izgleda zaista spektakularno i može se uz doplatu napraviti da bude u potpunosti virtuelna. Navigacioni sistem je “apgrejdovan” do maksimuma, pa uz standardan 3D prikaz može da vas obaveštava o gužvi u saobraćaju i “čistijim” alternativnim rutama do odredišta. Integracija sa Android Auto i Apple Car sistemima se sada već i podrazumeva.

U delu o motorizaciji napominjemo da su u ponudi tri različita agregata – 1.5-litarski benzinac sa 148 konjskih snaga, kao i 2.0-litarski dizel od 114 i 148 KS. Oni će se nuditi u kombinaciji sa pogonom na prednjim točkovima uz manuelni, ili automatski menjač sa šest stepeni prenosa. Dalja nadogradnja na pogon na svim točkovima je u planu, kažu u Audiju, samo što ćemo na to morati da sačekamo još neko vreme.

Prve porudžbine biće moguće već kasnije tokom ovog meseca, a sa isporukama bi trebalo da se krene u maju. Cenu ćemo uskoro saznati, ali se pretpostavlja da će osnovna cena biti negde oko 30.000 evra na evropskom tržištu.