26. September. 2023
Vesti

BMW smanjuje buku i emisiju gasova za sportske M modele

Renomirani proizvođač automobila iz Bavarske, kompanija BMW, moraće da izvrši neke značajne promene na svojim sportskim modelima sa oznakom “M”.

Novi propisi Evropske unije o količini proizvedene buke i emisiji štetnih gasova uticaće na sve, a najviše na modele koji su okrenuti naglašenim sportskim performansama. Tako će modeli BMW-a u sportskom M paketu morati da prođu kroz izvesne promene i prilagođavanja. 

Tako će proizvođač iz Bavarske morati da u značajnoj meri redukuje količinu decibela koju stvaraju sportski motori u M izdanju. Podsetimo, nedavno je Mercedes bio prisiljen na sličan korak kod svojih AMG varijanti različitih modela, a prvi primerak trokrake zvezde koji je morao da se prilagodi regulativama EU jeste Mercedes AMG CLA-45 Shooting Brake.

Za sada važeće slovo zakona ograničava emisiju buke na 74 decibela, ali će od sredine ove decenije ona moći da iznosi maksimalnih 68 dB. Ovaj standard je propisan samo za spoljašnju emisiju, pa će više zvuka morati da se preusmeri ka unutrašnjosti. Ovo znači da sportske varijante ovih premijum marki neće više moći da ugrađuju motore sa jakim, rasnim zvukom motora.

Koliko su zvaničnici EU ozbiljni u namerama da utišaju buku motora, govori i činjenica da se u Francuskoj već instaliraju specijalizovani radari za očitavanje buke, pa bi vlasnici vozila čiji motor generiše veliku količinu larme mogli da plate i finansijske kazne.