08. May. 2021
ConceptsVesti

BMW predstavlja X8 do kraja 2020.

Ovo će biti najskuplji model u porodici BMW

BMW je najavio da će proširiti svoju porodicu sa oznakom X još jednim modelom osme generacije. BMW X8 trebalo bi da bude predstavljen najpre kao koncept krajem naredne godine, dok bi se sa serijskom proizvodnjom krenulo u prvim mesecima 2021. godine.

X8 bi prema brojnim najavama trebalo da implementira sportski stil tipičnog X modela, s tom razlikom što se linija krova neće naglo spuštati prema zadnjem delu kao kod modela X6 i X4.

Očekuje se i da gama motora bude slična, ili gotovo ista kao kod modela X7, što podrazumeva xDrive40i (ima 3,0 litarski turbo šestocilindraš), pa xDrive50i (4,4 litarski twin-turbo V8), X7 xDrive30d (3,0 litarski šestocilindrični turbo dizelaš i M50d (quad turbo dizelaš). Kao i kod X7, sve verzije X8 će najverovatnije standardno imati xDrive pogon na sva četiri točka i osmostepeni automatski menjač.

Kasnije se može očekivati još verzija, uključujući i plug-in hybrid varijantu. Budući da je BMW X7 dobio i M Sport paket to će onda važiti i za X8, a to između ostalog podrazumeva M aerodinamički kit, M alu točkove do 22 inča, M Sport oslanjanje, M Sport izduvni sistem, M Sport kočnice i M Sport doterani enterijer.

X8 M podrazumeva agresivniji aero body kit, M alu točkove, sportsko oslanjanje i kočnice, novi izduvni sistem, doterani enterijer sa sportskim sedištima i volanom, kao i snažan V8 TwinTurbo motor sa više od 600KS.

Očekuje se da će X8 biti najskuplji model u ponudi porodice BMW…