12. July. 2024
Vesti

Audi ne odustaje od proizvodnje novih limuzina

(Photo by Sjoerd van der Wal/Getty Images)

Pomama za SUV i krosover modelima širom sveta je više nego očigledna poslednjih godina, a Audijeva “Q” linija pravi je primer ovog trenda. Modeli sa oznakama od Q2 do Q8 zabeležili su osetan rast u prodaji prethodnih godina, ali iz Audija poručuju da neće smanjivati produkciju vozila iz sedan klase, pošto kupci pojedinih tržišta i dalje revnosno nabavljaju limuzine.

Uzmimo za primer SAD, gde je prodaja modela A6 skočila za 68 procenata u prethodnoj godini, dok je prodato za 85 odsto više modela A8 u odnosu na 2018. godinu. Sa druge strane, Kinezi i dalje veoma cene modele A4 L i A8 L.

(Photo by Eugene Gologursky/Getty Images for Hamptons International Film Festival)

Direktorica marketinga i prodaje u Audiju Hildegard Vortman, potvrdila je da interesovanje za sedane ne jenjava kod dobrog dela tržišta, uprkos nespornoj činjenici da SUV i krosover klasa konstantno beleže rast prodaje.

Ona je istakla da je potražnja za kupeima i hečbekovima sa troja vrata dosta niža, te da je uglavnom na nivou statističke greške. Tako će sportski kupe Audi TT da bude povučen iz proizvodnje, možda već tokom ove godine, dok je sudbina model R8 takođe veoma upitna.