19. May. 2024
Saveti

Antiradar aplikacije

Sve je više aplikacija za mobilne telefone kojima je zadatak da upozore vozače na radare koji se nalaze na putu. Auto Bild je testirao najpopularnije, da bismo se uverili kako se snalaze na srpskim putevima…

Google Maps i TomTom Speed Cameras

Spoj dveju najpopularnijih aplikacije za vožnju

TomTom Speed Cameras jednostavna je Android aplikacija koja ima veoma praktičnu mogućnost preklapanja funkcija s Google Maps. Naime, ukoliko instalirate ovu aplikaciju, njen mali prozor ostaće iznad drugih aplikacija kao što je Google Maps, pa dok pratite GPS putanju, istovremeno možete posmatrati svoju brzinu kretanja, kao i dozvoljenu brzinu. U isto vreme, aplikacija će vas upozoriti na radar koji je prijavljen na vašem putu, a koji i sami možete prijaviti aplikaciji.

Kako sve ovo uraditi? Najpre instalirajte i pokrenite TomTom Speed Cameras, kliknite na ikonu brzinometra u donjem desnom uglu i izaberite prvu stavku. Ovaj mini-brzinometar sad možete pomeriti kako želite − i naći se iznad svake aplikacije.

Za razliku od uređaja za ometanje radara, aplikacije za njegovo prijavljivanje potpuno su legalne

Speed Cameras Radar

Prekasno i premalo

Pre nego što se pokrene i učita nove radare u okolini, aplikacija najpre izbacuje reklamu. Speed Cameras Radar sadrži dve baze podataka: jedna ima fiksne kamere za kontrolu prekoračenja brzine, a druga se neprekidno menja − tu sami korisnici imaju najveću ulogu, jer sve zavisi isključivo od njihovog prijavljivanja “mobilnih” radara. Vaš auto jednostavno prelazi preko mape na kojoj su obeleženi radari, a upozorenja stižu u vidu grafičkih simbola.

Nažalost, u bazi ne postoji mnogo radara, a i ukoliko ga aplikacija prepozna, iz nekog razloga prekasno će vas upozoriti na njega. Iz našeg iskustva, ovo se desilo oko 200 metara pred mernih tačaka, što vozaču ostavlja prilično malo vremena za reagovanje. Pored svega, na našem testu nije radio ni zvučni signal. Dobra stvar je to što će aplikacija neprekidno pratiti vašu brzinu na ekranu i (ponekad) upozoriti na njeno prekoračenje. Speed Cameras Radar ne zauzima mnogo prostora, a instalacija je vrlo jednostavna i zahteva samo da pri prvom pokretanju izaberete Srbiju kao matičnu zemlju.

Radarbot

Manje bi bilo više

Pre svega, ova aplikacija dobila bi bolju ocenu kad bi imala manje oglašavanja i dosadnih potvrda posle svakog od njih. Poput prethodne aplikacije, Radarbot oslanja se na prikaz mape s ucrtanim stalnim radarima, dok je baza za Srbiju s onim prijavljenim radarima prilično siromašna. Radarbot će odbrojavati do najbližeg radara i upozoriti vas grafički i glasovno.

Smart driver

S funkcijom snimanja…

Aplikacija poput psa tragača pretražuje krug od kilometar i po u potrazi za radarom. Što mu se više približite, Smart Driver postaje sve glasniji. Nažalost, u Srbiji od aplikacije nema mnogo koristi, ali je odlična za putovanja u EU, Rusiju, Tursku… Posebno je korisna funkcija kamere koja neprekidno snima vaše putovanje “za svaki slučaj”. Preporučuje se Bluetooth režim.

Moja patrola

Domaće snage

Jedina domaća aplikacija s ove naše liste očekivano donosi najpotpunije i najsvežije informacije za sve vozače iz Srbije i susednih zemalja. Ovo joj upravo garantuje broj od preko 300.000 korisnika, od kojih i zavisi rad aplikacije. Sam princip rada prilično je jednostavan, a zasniva se na tome da korisnik prijavi patrolu koju je zapazio, tj. da obavesti da se ne nalazi na mestu na kom je prijavljena. Moja patrola, na osnovu pouzdanosti korisnika i drugih parametara, izračunava verovatnoću postojanja patrole koja je i prikazana na mapi, kao i ko ju je − i kada − prijavio. Aplikacija je potpuno besplatna za korišćenje prvih probnih 30 dana, nakon čega se može platiti godišnja pretplata od 1.200 dinara (12 evra za Crnu Goru), dok aktivni i pouzdani korisnici dobijaju besplatno korišćenje aplikacije.

Veoma zanimljiva opcija jeste mapa sigurnog kretanja, koja podrazumeva navigaciju do željenog odredišta zaobilaženjem svih prijavljenih radarskih kontrola na ovom putu. Tu je i funkcija Live Chat, kako bi korisnici uživo razmenjivali informacije, kao i Potencijalne patrole, tj. mesta gde se u prethodnom periodu često nalazio radar. Samo prijavljivanje patrola veoma je lako, a podrazumeva klik na dugme u donjem desnom uglu.

I pored svih pozitivnih stvari, moramo priznati da nas je razočarao odnos kompanije koja stoji iza aplikacije s korisnicima, koji su se žalili na pojedine segmente programa, kao i na ismevanje vlasnika starijih modela telefona i onih koji nisu želeli da kupe punu verziju aplikacije.

Blagajnik u saobraćajnoj policiji neće biti veoma srećan. Google u bliskoj budućnosti planira da integriše detektor radara i nesreća na putu u okviru svoje navigacijske aplikacije Google Maps. Da, ovo znači da će uskoro najrasprostranjeniji program za navigaciju, pored pokazivanja puta, upozoravati i na fiksne i mobilne radarske kontrole na koje ćete nailaziti. Dosad je za to bila potrebna dodatna aplikacija, ali uskoro će to biti integralni deo Google Mapsa. Zanimljivo je da je ova funkcija već na testiranju u okviru programa Waze, koji takođe pripada kompaniji Google.

Dok u nekim zemljama Evrope još traju rasprave o legalnosti ovakvih aplikacija, u Srbiji je njihovo korišćenje potpuno slobodno. Preuzimaju se lako, poput svake druge aplikacije za mobilne telefone, bilo preko Google Play ili Apple Store prodavnica. Za ovu priliku, mi smo izabrali nekoliko najpoznatijih aplikacija čiji je zadatak da upozore vozača na radarsku kontrolu na putu, a zatim smo ih isprobali na srpskim putevima. Svi programi dostupni su za pametne telefone na operativnim sistemima Android i iOS. Sve aplikacije koje smo testirali preuzimaju se besplatno. Ili bar one verzije koje smo mi probali, jer neke od njih imaju i svoje pune verzije, čije se preuzimanje plaća. Pre korišćenja, na telefonu mora biti uključen protok interneta, kao i GPS, bez čega se ne može videti položaj automobila. Ažuriranje podataka ovde je veoma važno, kako bi se dobile najnovije informacije, jer su upravo korisnici koji neprestano prijavljuju lokacije radara ono na šta se ove aplikacije i oslanjaju. Važno je napomenuti i da ove aplikacije upravo zbog toga mogu zahtevati znatno više internet protoka, a budite sigurni i da će baterija brzo početi da se prazni, pa bi bilo dobro da pripremite punjače.

Na našim testovima pokazalo se da su mnogo bolje aplikacije koje koriste grafički prikaz, jer manje smetaju pri vožnji i efektivnije prikazuju kritične tačke. S druge strane, u poređenju s klasičnim navigacionim sistemom, prikaz mape mnogo je konfuzniji, jer prikazuje previše detalja, dok su upozorenja premala. Pored one besplatne, mnogi proizvođači nude i punu verziju aplikacije, koja uključuje dodatne funkcije, poput upozorenja o zastojima u saobraćaju i sl. Za šta god da se odlučite, znajte da će vam detektori radara često spasavati živce, ali i novac…

Zaključak

Bez obzira na to koju od njih koristite, činjenica je da se aplikacije za upozorenje na radar na putu sve masovnije koriste. Do te mere da se čak i internet gigant poput kompanije Google odlučio da uđe u ovaj segment tržišta.